میوهها و سبزی های مفید برای قلب
از دیرباز تا کنون، انواع سبزی و میوهها ارزش و اهمیت زیادی در پیشگیری و درمان بیماریها داشته و دارند. در طول تاریخ هیچگاه ارتباط گیاهان چه به عنوان ماده غذایی و چه به عنوان ماده دارویی با بشر قطع نشده است و شاید بتوان گفت قسمت عمدهای از فرهنگ تغذیهای جوامع را تشکیل دادهاند.
میوه ها و سبزی هایی که دوستدار قلب هستند عبارتند از:

زغال اخته
زغال اخته در جلوگیری از بیماریهای قلبی سودمند است.
زغال اخته حاوی آنتیاکسیدانها، فلاوونوییدها و پلیفنولها است که عملکرد عروق را بهبود میبخشند.
محققان میگویند این ویژگیها حایز اهمیت است، زیرا به اتساع عروق خونی در افرادی که کلسترول بالا و گرفتگی عروق دارند، کمک میکند.
همچنین مشخص شده زغال اخته در جلوگیری از عفونتهای دستگاه ادراری موثر بوده و در بیماریهای لثه، زخمها و حتی سرطان نقش مفیدی دارد.
طالبی

طالبی یکی از بهترین میوهها برای حفظ سلامت قلب است. از آنجا که کمبود پتاسیم در بدن میتواند با حملات قلبی همراه باشد، خوردن مواد غذایی غنی از پتاسیم مثل طالبی ، پرتقال و موز، بسیار ضروری است.
کلسترول، فشار خون و هموسیستین بالا، زمینهساز بروز بیماریهای قلبی هستند و مصرف طالبی با کاهش این سه عامل، در حفظ سلامت قلب موثر شناخته شده است.
مطالعات نشان داده است مصرف یک لیوان آب طالبی در روز به میزان 25 درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش میدهد.
گفتنی است ویتامین C بالایی که در طالبی وجود دارد به همراه بتاکاروتن، احتمال بروز سرطانهایی نظیر سرطان ریه، پستان ، مثانه ، روده بزرگ ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد کاهش میدهد. این دو ماده مغذی (ویتامین C و بتاکاروتن) با فعالیت آنتیاکسیدانی که دارند، از فعالیت تخریبی رادیکالهای آزاد جلوگیری کرده و مانع تشکیل غدد سرطانی میشوند.

زالزالک
خوردن زالزالک براى تقویت قلب و معده مفید است و برای رفع کم خونی توصیه شده است. مهمترین فایده زالزالک برای قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری میکند. در اروپا به ویژه در کشور آلمان برای درمان بینظمی ضربان قلب (آریتمی) از گیاه زالزالک استفاده میشود. زالزالک در درمان آنژین، تصلب شرایین (سفت شدن دیواره رگها) نیز مؤثر است. انجمن فرآوردههای گیاهان دارویی آمریکا، زالزالک را از نظر بیخطر بودن "درجه یک" ارزیابی کرده است.
زیتون
به گزارش رویترز، محققان اروپایی میگویند روغن زیتون خالص و فرآیند نشده به لحاظ محتوای بالای آنتیاکسیدانیاش عملا در کاهش خطر بیماریهای قلبی موثر است. روغن زیتون خالص غنی از آنتیاکسیدانهایی به نام پلی فنول است و اثرات سودمند آن از روغن زیتون فرآیند شده (refined olive oil) بسیار بیشتر است.

انواع روغنهای گیاهی به جز روغن زیتون خالص (virgin olive oil)، تحت فرآیندی قرار میگیرند که طی آن بخشی از ترکیبات فنولی خود را از دست میدهند، در واقع روغن زیتون خالص، تنها روغن گیاهی است که سرشار از ترکیبات پلیفنولی است.
در این مطالعه محققان دریافتند مردانی که مدت سه هفته روغن زیتون اصل مصرف کرده بودند، کلسترول خوب خونشان (HDL) افزایش یافته بود. همچنین این افراد کاهش بیشتری در شاخصهای استرس اکسیداتیو (فرآیندی که به رسوب ذرات کلسترول بد (LDL) در دیواره عروق کمک میکند و میتواند به سخت شدن عروق منجر شود)، نشان داده بودند.
فواید پلیفنولها، روغن زیتون را به یک منبع سالم چربی تبدیل کرده است.

سیر
مصرف سیر به علت خاصیتی که در کاهش چربی خون دارد، برای جلوگیری از تنگ شدن عروق قلبی و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سکتههای قلبی توصیه میشود.
هر چند مصرف سیر موجب کاهش فشار خون بالا نمیشود، اما مصرف مداوم آن در پیشگیری از این بیماری مؤثر است.
در این میان نباید خاصیت مهم سیر در جلوگیری از چسبندگی پلاکتها را نادیده گرفت.
استفاده از سیر در تقویت سیستم ایمنی بدن و از بین بردن میکروبها مؤثر است.
فلفل قرمز
فلفل، از هزاران سال پیش، چاشنی غذای بسیاری از انسانها بوده است. این گیاه منبع مهمی از ویتامین محسوب میشود و به همین دلیل اثرات مفیدی روی قلب دارد. فلفل با افزایش جریان خون، افزایش اشتها و رفع سوءهاضمه برای سلامتی انسان بسیار مؤثر است. هر چند فلفل انواع و اقسام مختلفی دارد، اما بهترین آنها برای قلب و دستگاه گردش خون، فلفل قرمز و فلفل تند است.

آنچه موجب تندی فلفل میشود، مادهای به نام "کاپسایسین" است. این ماده بر خلاف این که تصور می شود، فلفل موجب بالارفتن دمای بدن و عرق کردن میشود، "کاپسایسین" بعد از مدتی دمای بدن را پایین میآورد و به همین علت مصرف فلفل در مناطق آب و هوایی گرم مانند هندوستان، طرفداران زیادی دارد.
اما کاپسایسین خواص مهم دیگری نیز دارد و آن کاهش میزان کلسترول خون و همچنین کاهش علایم درد در برخی بیماریهاست. کاپسایسین خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار خوبی دارد و برای پیشگیری از سرطان مفید است. از دیگر خواص این ماده میتوان به خاصیت ضد باکتریایی و میکروبکشی آن اشاره کرد. در حقیقت فلفل با تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی در معده و نابودی باکتریهایی که میتوانند عامل عفونت باشند، قدرت هضم را تقویت میکند. مهم ترین اثر کاپسایسین تحریک سیستم قلبی عروقی و کمک به بهبود کار این دستگاه است. همچنین دستگاه گوارش را تقویت میکند و موجب تسکین دردهای مفصلی میشود. فلفل میزان کلسترول خون را پایین میآورد که این امر باعث کاهش فشار خون نیز میشود. این گیاه همچنین از انعقاد خون در رگها جلوگیری میکند. این خواص فلفل به پیشگیری از بیماریهای قلبی نظیر آرترواسکلروز (سخت شدن رگها) کمک فراوانی میکند.
فلفل قرمز منبعی غنی بتاکاروتن است. بتا کاروتن پیش ساز ویتامین A در بدن است که برای حفظ سلامت تمامی بافتهای مخاطی بدن از جمله بافتهای پوشاننده دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی و نیز دستگاه تولیدمثلی لازم است. به همین دلیل نیز، استفاده از بتاکاروتن میتواند در کاهش و نیز بهبود علایم ناشی از بیماریهای آسم، اوستئوآرتروز و نیز آرتریت روماتیسمی مفید باشد. هر چند مصرف فلفل قرمز دارای اثرات مفیدی روی سلامتی است، اما نباید در مصرف آن زیادهروی کرد.
به تازگی محققان اورولوژی در ایتالیا از احتمال مضر بودن مصرف زیاد فلفل قرمز برای پروستات در مردان خبر دادهاند.
- ۹۸/۰۱/۲۵